Диабет тип 1

Основна информация за пациенти с диабет тип 1

Ако имате диабет, знайте, че не сте сами. По света има милиони хора, живеещи с диабет – около 5% от тях имат диабет тип 1, а 95% – тип 2. Диабет тип 1 се среща на всяка възраст. Това е състояние, което може да се лекува, и с подходящо лечение на диабета от ранна възраст можете да имате дълъг и пълноценен живот. Важна роля имат правилното хранене, упражненията, социалната подкрепа, проследяването на кръвната захар и лечението с инсулин и други перорални лекарства!

Диабет – какво трябва да знаете

Диабетът е състояние, при което количеството захар (глюкоза) в кръвта Ви е по-високо от нормалното.  Диабет тип 1 е, когато тялото произвежда малко количество инсулин или изобщо не произвежда инсулин. Инсулинът е необходим, за да помогне на захарта да влезе в клетките на тялото Ви. Захарта идва от храната, която ядете и се използва във всички клетки и органи за генериране на енергия, която поддържа тялото Ви.

Инсулинът, който липсва в тялото Ви, трябва да бъде доставен в тялото Ви. Инсулинът не може да се приема през устата, а трябва да се инжектира.

Хората с диабет тип 2 все още могат да произвеждат инсулин, но клетките не са в състояние да реагират правилно на инсулина. Повечето хора с диабет тип 2 се нуждаят от хапчета и/или инсулинови инжекции, за да регулират количеството си кръвна захар (наричани още нива на кръвната захар).

Здравословен диапазон на кръвната захар

Приемането на храна, доставянето на захар до клетките и превръщането ѝ в енергия са основни процеси в нашите тела. Нивата на кръвната захар са резултат от тези процеси. Ако нивата са твърде високи или твърде ниски, съществува риск от сериозни последствия за тялото Ви. Следователно нормалните нива на кръвната захар са важни за Вашето здраве.

Проследяването на нивата на кръвната Ви захар е важно!

Как да следите нивата на кръвната си захар

Нивото на кръвната Ви захар може да се измери с помощта на „глюкомер“ или „монитор за кръвна захар“. Просто поставете капка кръв на тест-лентата на глюкомера, като убодете пръста си, и глюкомерът ще отчете колко е кръвната Ви захар в дадения момент. По този начин можете да проверите дали нивото на кръвната Ви захар е в нормалните граници.

Проследяването на нивата на кръвната захар е най-добрият начин, по който можете да проверите колко добре лекувате диабета си!

Правилно лечение на диабета

За успешното лечение на диабета нивата на кръвната захар трябва да се поддържат в нормални граници чрез навременни инжекции на точната доза инсулин. Обаче, ако промените хранителните си навици (напр. постене) или физическите дейности, нивата на кръвната Ви захар може да станат твърде ниски или твърде високи.

Self-monitoring blood glucose

Хипергликемия – високи нива на кръвната захар

Когато нивото на захарта в кръвта Ви се повиши над нормалните граници, Вие ставате хипергликемични. Ако нивото на захарта Ви остане твърде високо за дълго време, съществува риск от увреждане на някои органи и други усложнения.

Високите нива на кръвната захар се развиват, когато тялото Ви не произвежда достатъчно инсулин или не реагира добре на инсулина. Това може да се случи и когато човек с диабет забрави да си инжектира дозата инсулин или ако инжектираната доза инсулин е твърде ниска.

Хипогликемия – ниски нива на кръвната захар

Нивото на кръвната Ви захар може също така да падне под нормалните граници, което да доведе до хипогликемия. Хипогликемията често се нарича „инсулинова реакция“, тъй като може да възникне след прием на твърде много инсулин. Ниските нива на кръвната захар са често срещани при пациенти с диабет тип 1 – епизоди с тези симптоми се случват средно два пъти седмично. Броят на незабелязаните спадове (без симптоми, през нощта) може да бъде дори по-висок.

Ако нивата на кръвната захар паднат твърде ниско, можете да загубите важни функции, като например способността да мислите и да действате нормално. Ниските нива на кръвната захар изискват незабавни действия!

Свържете се с Вашия медицински специалист, за да обсъдите индивидуалния си целеви диапазон на кръвната захар.

Инсулин – какво трябва да знаете

Инсулинът е хормон, който се произвежда естествено от панкреаса. Без инсулин захарта не може да влезе в клетките и се натрупва в кръвта. Инсулинът е лекарство за хора, чиито панкреас не произвежда достатъчно инсулин (диабет тип 1) или чиито клетки не реагират правилно на инсулин (диабет тип 2).

Insulin

Управлението на инсулина е във Вашите ръце!

Когато нивата на кръвната захар се повишат след хранене, инсулинът е необходим за хората с диабет тип 1, за да се върнат нивата на захарта до нормални стойности. При здрави хора панкреасът осигурява необходимото количество инсулин. Хората с диабет тип 1 трябва да инжектират инсулин няколко пъти дневно с инсулинови писалки, спринцовки или инсулинова помпа. Проследяването на кръвната захар Ви помага да определите кога и колко инсулин трябва да си инжектирате.

Видове инсулин

Има няколко вида инсулин, които се различават в зависимост от това колко бързо и колко дълго действат в човешкото тяло. Вашият медицински специалист ще работи с Вас, за да избере най-подходящия за Вас инсулин.

Woman injecting insulin
Вид инсулин Доставка (времето, необходимо за достигане до кръвния поток*) Пик (времето, необходимо за достигане на най-високо ниво на ефективност*) Продължителност (времето, през което действа)
Бързодействащ ≈15 минути ≈1 час ≈2 до 4 часа
С нормално или кратко действие ≈30 минути ≈2 до 3 часа ≈3 до 6 часа
Междинно действащ ≈2 до 4 часа ≈4 до 12 часа ≈12 до 18 часа
Дългодействащ Няколко часа Намалява нивата на кръвната захар относително стабилно в продължение на 24 часа  
* Време след инжектиране

Живот с диабет – практически съвети

Правилно хранене

Храната, която ядете, има голямо влияние върху нивата на захарта в кръвта Ви. Важно е да познавате храните си и според тях да управлявате инсулиновите си инжекции. Диетолог, който има опит с диабет тип 1, може да Ви помогне да съставите план за балансирана диета, Вашите дози инсулин и правилното ниво на активност. Когато Вашите хранителни навици или предпочитания се променят, е време да актуализирате своя хранителен план!

Упражнения

Когато се движите, тялото Ви изразходва повече енергия и изразходва захарта по-бързо, отколкото когато почивате. Добре е да бъдете активни! В дългосрочен план упражненията ще Ви помогнат да стабилизирате нивата на кръвната си захар.

Намиране на подкрепа

Социалната и емоционална подкрепа могат да подобрят Вашето благосъстояние в положителен аспект. Може да бъде много полезно да споделите опита си с други диабетици. Добрата мрежа за подкрепа от членове на семейството, приятели и организации на пациенти с диабет наистина има значение!

Съхранение на инсулина

Може да се наложи инсулинът да се съхранява в хладилник например. Ако инжектирането на студен инсулин е болезнено за Вас, контейнерът с инсулин може да се държи на стайна температура (обикновено около 20°C в Централна Европа) преди инжектиране. Някои инсулинови продукти могат да се съхраняват по този начин за около един месец. Не забравяйте винаги да проверявате и да спазвате инструкциите на доставчика.

Healthy lifestyle with type 1 diabetes

За повече информация и персонализирани съвети относно диабет тип 1, моля, свържете се с Вашия медицински специалист.

Препратки: www.diabetes.org