Гестационен диабет

Диабет по време на бременност

Когато сте бременна, можете да развиете високи нива на кръвната захар (т. нар. гестационен диабет), дори ако никога преди не сте имали диабет.

Научете повече за причините за гестационния диабет, за ефектите върху Вашето бебе и върху Вас като майка и за начина на лечение на гестационния диабет.

Причини за гестационния диабет1

Точната причина за възникването на гестационен диабет все още не е известна. Една от причините може да е че хормоните, освобождавани от плацентата, които помагат на бебето да расте, пречат на правилното функциониране на инсулина в тялото на майката. Това се нарича „инсулинова резистентност“.

Гестационният диабет се развива, когато тялото на майката не може да произведе достатъчно инсулин за допълнителните нужди по време на бременност.

Инсулинът е необходим, за да накара захарта да се премести от кръвта в клетките, където по-късно се превръща в енергия. Ако няма достатъчно инсулин, нивата на захар в кръвта стават твърде високи (т. нар. хипергликемия).

Pregnant woman
Healthy eating during pregnancy

Здравословно хранене по време на бременност5

Здравословното хранене е важна част от всяка бременност и е особено важно за жени с гестационен диабет. Като цяло трябва да се спазват принципите на здравословното хранене: Избягвайте преработени храни, тъй като те съдържат празни калории. Вместо това отдайте предпочитание на зеленчуците и „натуралната“ храна. Следете приема на въглехидрати и редовно тествайте нивата на кръвната си захар.

Въглехидратите оказват най-голямо влияние върху кръвната Ви захар!2

Въглехидратите са хранителни вещества, които осигуряват по-голямата част от енергията за Вашето тяло. Затова са толкова важни, когато става въпрос за здравословно хранене! Съществуват различни видове въглехидрати, които влияят на нивата на кръвната захар по различен начин (бързо или бавно). Това означава, че трябва да следите вида и количеството въглехидрати, които приемате.

Любопитни ли сте колко въглехидрати приемате при хранене?
Започнете да пресмятате въглехидратите4 в храната, напитките и закуските си сега! Етикетът върху храната показва колко въглехидрати съдържа тя. Ако храната е без етикети, като например пресните продукти, можете да прецените количеството въглехидрати, което те съдържат. Ако запишете приема на въглехидрати и нивата на кръвната си захар преди хранене и два часа след хранене, Вашият екип за грижа при диабет може да наблюдава реакциите на тялото Ви към различните храни и да състави план за индивидуално лечение (ако имате нужда от такова), както и план за хранене. Говорете с Вашия лекар за най-добрата за Вас диета.

Пресмятайте въглехидратите си4
В зависимост от това колко различни видове въглехидрати приемате, нивото на кръвната захар ще се повишава по-бързо или по-бавно. Следователно, пресмятането на въглехидратите е добър начин за контролиране на нивата на кръвната захар.

Диета и упражнения
Индивидуалният хранителен режим и редовната физическа активност винаги са част от терапията. В общия случай здравните специалисти препоръчват тренировки със средна интензивност, с продължителност поне 30 минути на ден, през повечето дни. Това може да включва бързо ходене, плуване или пренатална йога.3

Ефекти върху Вас като майка

Кръвната захар обикновено се връща към нормалните си нива след раждането. Но ако сте го имали веднъж, вероятността да се появи отново при бъдеща бременност е две към три.

В някои случаи диагностицирането на гестационен диабет разкрива вече съществуващ диабет тип 1 или тип 2. Ако диабетът е съществувал преди бременността, той няма да отмине след раждането на бебето и лечението ще трябва да продължи и след това.

Жените, които са имали гестационен диабет, са изложени на риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота.3

Mother with her child
Newborn

Ефекти върху Вашето бебе

Гестационният диабет обикновено се диагностицира през втората половина на бременността, докато бебето расте активно. Гестационният диабет трябва да се лекува, за да се избегне възникването на негативни последици за Вас и Вашето бебе!

При гестационен диабет високите нива на кръвната захар се предават от майчината кръв в кръвта на бебето. Ако кръвната захар на майката е по-висока от нормалното, тогава и бебето също получава повече захар от нормалното. Съхраняването на тази допълнителна енергия предизвиква бебето Ви да расте повече и това може да доведе до т. нар. състояние Голям за гестационна възраст (LGA).

Заради допълнителния инсулин, произвеждан от панкреаса на бебето, новородените може да имат много ниски нива на кръвна захар при раждането и също така са изложени на по-висок риск от дихателни проблеми. Бебетата, родени с излишък на инсулин, стават деца, които са изложени на риск от затлъстяване, и възрастни, които са изложени на риск от развитие на диабет тип 2.4

Лечение на гестационния диабет2

Важно е да следвате препоръките на своя медицински специалист и да започнете, по негов съвет, предписаното лечение възможно най-скоро. Целта е да се поддържат нива на кръвната захар в здравословни граници подобно на бременните жени без гестационен диабет.

Индивидуалният хранителен режим и редовната физическа активност винаги са част от терапията. Може също да са необходими проверки на кръвната захар и инжекции с инсулин. Успешният контрол на гестационния диабет може да помогне за намаляване на риска от раждане с цезарово сечение, което може да се наложи, ако бебето Ви е твърде голямо.2

Pregnant couple doing yoga

Избягване на хипогликемия6

Видът и продължителността на физическите дейности имат различен ефект върху нивата на кръвната захар. Умерените упражнения може да понижат нивата на кръвната захар. Някои лекарства за понижаване на захарта, напр. инсулин, в комбинация с продължителни умерени упражнения може да предизвикат хипогликемия (нивата на кръвната захар се понижават прекалено много, което може да бъде опасно).

Консултирайте се с Вашия лекар, ако приемате лекарства, които понижават нивото на кръвна захар. От друга страна, интензивните тренировки може да повишат нивата на кръвната захар, тъй като тялото освобождава складираната захар, за да се справи с високото потребление на енергия. За да сте сигурни, тествайте нивата на кръвната захар преди и след тренировка.

Проверяването на кръвната Ви захар по време на гестационния диабет е важно7

За да се предотвратят негативните последици от гестационния диабет, нивата на кръвната захар трябва да се поддържат в определени целеви обхвати. Проследяването на кръвната захар се извършва с глюкомер. Просто вземате капка кръв от пръста си и глюкомерът ще покаже нивата на захар в кръвта в дадения момент. Попитайте своя лекар за Вашия целеви обхват на кръвната захар.

Как да се подготвим най-добре за тестовете за кръвна захар

Редовното проследяване на нивата на кръвната захар играе основна роля за вземане на подходящи решения за лечение.8 За да получите надеждни резултати, трябва да вземете предвид някои основни препарати, когато извършвате тест за кръвна захар:

  1. Тъй като следите от пот, влага и т. нар. върху кожата могат да повлияят на измерванията9, винаги мийте ръцете си със сапун и топла вода, след което ги изплакнете и подсушете добре

  2. Ланцетите са продукти за еднократна употреба: Не забравяйте да използвате нов ланцет за всеки следващ тест за измерване на кръвната захар

  3. Следвайте инструкциите съгласно ръководството за потребителя на Вашия глюкомер

Тези стъпки ще Ви помогнат да получите чиста кръвна проба.

За повече информация и индивидуални съвети относно диабета и бременността, се свържете със своя медицински специалист.

Препратки:

1. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes. Accessed August 2020.
2. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/how-to-treat-gestational-diabetes. Accessed August 2020.
3. Noctor E, Dunne FP. Type 2 diabetes after gestational diabetes: The influence of changing diagnostic criteria. World J Diabetes. 2015 Mar 15;6(2):234-44. doi: 10.4239/wjd.v6.i2.234. PMID: 25789105; PMCID: PMC4360417.
4. https://www.diabetes.org/diabetes/gestational-diabetes/how-will-this-impact-my-baby. Accessed August 2020.
5. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/gestational-diabetes. Accessed August 2020.
6. https://diabetes.org/health-wellness/fitness/blood-glucose-and-exercise. Accessed August 2020.
7. Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes 2020 Diabetes Care 2020;43(Suppl. 1):S183– S192 | https://doi.org/10.2337/dc20-S014.
8. Immanuel J, Simmons D, Diabetes Care, 2018, Oct;41(10):20153-2058.
9. Barry H. Ginsberg. Journal of Diabetes Science and Technology. (Abstract Paragraph 1).